Logo

Mi smo tim specijalističke ordinacije iz oblasti neuropsihijatrije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa osobama sa psihološkim i neurološkim problemima.

+ 381 (0)69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com
Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Скорашњи чланци

Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Subota 8-15h

+381 69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com

Patrisa Lumumbe 26

18000 Niš

Zapratite nas

Zakažite pregled

ACADIA test razvoja sposobnosti

ACADIA test razvoja sposobnosti

ACADIA test razvoja sposobnosti

ACADIA test razvoja sposobnosti se koristi za procenu sposobnosti neophodnih za usvajanje školskih znanja i veština.

Uspeh u školi u velikoj meri zavisi, pre svega, od karakternih osobina, inteligencije, motivacije, nivoa razvijenosti bazičnih i viših kognitivnih funkcija. Takođe, zavisi i od porodičnih odnosa, pa i od okružanja. Nažalost, mnoga deca zalaganje u nastavi olako shvataju, nesvesna da je upravo ono ključno za dalje profesionalno usmeravanje.

Škola nam omogućava ne samo da steknemo osnovno znanje, već i da otkrijemo u čemu smo najbolji i šta bismo voleli da radimo. Ona nam otvara interesovanje za nove oblasti. Zapravo, stečeno znanje i ocene u školi predstavljaju selekcioni kriterijum za prelazak na viši nivo obrazovanja, čineći neke izbore više ili manje verovatnim. Osim toga, teškoće u učenju koje se ispoljavaju već u ranom osnovnoškolskom uzrastu obično imaju tendenciju da se nastave i kasnije, tokom čitavog školovanja, što često dovodi do napuštanja škole, ali i do pojave raznih emocionalnih i bihejvioralnih poremećaja.

Da bi se na vreme otkrile kočnice u usvajanju gradiva razvijen je ACADIA test razvoja sposobnosti.

Šta je ACADIA test razvoja sposobnosti?

ACADIA test je nastao 1972. godine na istoimenom univerzitetu u Kanadi. Stvorili su ga Atkinson, Johnston i Lindsaz u cilju otkrivanja razloga neuspeha u učenju kod školske dece. Naime, on je služio kao sredstvo pedagozima i defektolozima za otkrivanje dece koja će imati problema u usvajanju pojedinog gradiva. Ujedno, omogućavao je procenu uzroka problema kod dece sa već registrovanim poteškoćama u učenju kako bi se sproveo pravovremeni tretman.

ACADIA test razvoja sposobnosti

Danas, ACADIA test razvoja sposobnosti čini polazni instrument za procenu kratkoročnog pamćenja, perceptivnih, vizuokonstruktivnih, konceptualnih i govorno-jezičkih sposobnosti.

Kada se primenjuje ACADIA test razvoja sposobnosti?

ACADIA testom se testiraju deca uzrasta od 5 godina i 9 meseci do 12 godina i 3 meseca, pri čemu su ona podeljena u 13 grupa.

Obično se primenjuje u drugom polugodištu kada su deca već stekla određene veštine čitanja i pisanja. Mada se može koristiti i za procenu dece koja još nisu spremna za školu, iako su napunila 6 godina.

ACADIA nije brzinski test, već je potrebno izdvojiti dva i po do tri sata.

ACADIA test razvoja sposobnosti obuhvata 13 subtestova

 • Slušna diskriminacija utvrđuje sposobnost slušne percepcije. Ispitivač čita parove reči koje zvuče isto, kao na primer ker – kep, maj – taj. Zadatak deteta je da prepozna da li su one identične ili različite.
 • Vidno motorna koordinacija i mogućnost sleda proverava koordinaciju oka i ruke, te se od deteta traži da prati olovkom određeni put ili dovrši oblike.
 • Vidnom diskriminacijom se određuje percepcija manjih detalja u crtežima. Dete treba da izabere 4 slična oblika ili slične reči koje odgovaraju predlošku.
 • Crtanjem geometrijskih oblika utvrđuje se vidna percepcija, kao i kontrola finih mišićnih grupa.
 • Vidno pamćenje testira kratkoročnu memoriju. Dete ima zadatak da nacrta ili odabere sliku koja odgovara onoj koju je videlo na prikaznom kartonu.žSlušno-vidna asocijacija određuje sposobnost povezivanja slike i štampanih reči ili slova. Ovaj subtest se vrši najpre izborom slike kao odgovor na tekst, koji mu kazan rečima. Zatim dete treba da zaokruži reči u tekstu koje čuje, a koje su mu pismeno predložene.
 • Sled i šifriranje je značajno za logičko zaključivanje. Vrši se tako da mališan mora da označiti koji je element od 3 ponuđena sledeći u nizu.
 • Slušno pamćenje zahteva od deteta ponavljanje reči ili brojeva koje je čulo.
 • Veština stvaranja pojmova podrazumeva poznavanje odnosa i klasifikacije stvari, kao i apstraktno rasuđivanje.
 • Usvojeno jezičko blago testira poznavanje reči i značenja rečenica.
 • Automatsko jezičko blago je važno za gramatiku i izgovor. Od deteta se traži da izabere reč koja je adekvatna za kompletiranje rečenice.
 • Vidna asocijaca utvrđuje percepciju slova ili reči.
 • Crtanjem dete treba da prikaže ono što je čulo, poštujući upustva, brzinu, veličinu…

Psihijatrijska ordinacija Niš, MM u svom timu ima iskusne pedagoge i defektologe koji će vam pomoći da na vreme otkrijete probleme u učenje kod svojih mališana.

ACADIA test razvoja sposobnosti

Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete organizujemo i kućne posete, kao i konsultacije putem Skype-a i Vibera.

 

 

Nema komentara

Žao nam je, obrazac za komentarisanje je trenutno zatvoren.

Tel: +381 69 12 98 136; +381 18 276 943