Logo

Mi smo tim specijalističke ordinacije iz oblasti neuropsihijatrije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa osobama sa psihološkim i neurološkim problemima.

+ 381 (0)69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com
Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Скорашњи чланци

Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Subota 8-15h

+381 69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com

Patrisa Lumumbe 26

18000 Niš

Zapratite nas

Dečiji neurolog Niš

Dečiji neurolog Niš

Dečiji neurolog Niš

Dečiji neurolog Niš je lekar specijalista koji se bavi dijagnostikom, lečenjem i praćenjem urođenih i stečenih poremećaja centralnog i perifernog nervnog sistema kod pacijenata starosti od mesec dana do 18. godine. Što znači da predmet njegovog interesovanja nije samo mozak dece, već i kičmena moždina, kao i krvni sudovi perifernih nerava i veza nerava sa muskulaturom.

Interesovanje za ljudski mozak postoji od davnina. Počev od lekara, preko naučnika, pa do slikara – svako od njih se trudio da otkrije tajnu njegovog funkcionisanja. Kao rezultat toga nastala je u 15. veku posebna grana medicine – neurologija. Zahvaljujući radovima Thomasa Willisa, Roberta Whytta, Matthewa Bailliea, Charlesa Bella, Moritza Heinricha Romberga, Williama A. Hammonda i Johna Hughlingsa Jacksona u naredna 2 veka postavljeni su njeni temelji, da bi razvoj nastavljen do današnjih dana, novim istraživanjima, otkrićima, ali i razvojem naprednih dijagnostičkih metoda kakva je EEG (elektroencefalografija).

Koju ulogu ima dečiji neurolog Niš?

Mozak čoveka je jedan od najvažnijih, ali i najosetljivjih organa u telu. On je zaslužan za pamćenje, učenje i usvajanja novih veština. Kreira i naše emocije, ponašanje, pa u izvesnoj meri i karakter. Takođe, odgovoran je za san, tj. za cirkadijalni ritam.

Dečiji neurolog Niš

Međutim, mozak je i dalje jedna velika nepoznanica za nauku. Još uvek postoji dilema u kojoj meri se razlikuje mozak muškaraca i žena, kao i koliki njegov deo, zaista, koristimo. I dok jedna grupa stručnjaka zagovara teoriju da je upotrebljeno samo 10 odsto mozga, drugi smatraju da čovek koristi svaki deo, naglašavajući da povrede u tih nekorišćenih 90 odsto mozga ne bi ostavljale nikakve posledice, što nije slučaj u stvarnosti.

Ipak, jedno se sa sigurnošću zna, mozak ima ključnu ulogu u razvoju deteta. Njegovo formiranje započinje još u trudnoći. Upravo u tom periodu nastaje većina moždanih ćelija, a bilioni veza između nerava razvijaju se u detinjstvu. Ukoliko one nisu postavljene kako treba, razvoj deteta može biti ozbiljno narušen, a ponekad i trajno. U tim slučajevima potrebna je pomoć dečijeg neurologa.

Bolesti i stanja koje leči dečiji neurolog Niš

Neurološki problemi su izazvani disfunkcijom mozga ili nervnog sistema. U većini slučajeva deca se sa njima rađaju. Sve što učinimo u trudnoći i prvim mesecima detetov života ima presudni uticaj na njegov normalni razvoj. Neretko, ovi poremećaji mogu biti stečeni kao rezultat traume ili ozbiljne infekcije.

Najčešće bolesti koje zahtevaju lečenje dečijeg neurologa jesu autizam, epilepsija, poremećaj pažnje, poremećaj sna. Zatim, spinalna mišićna atrofija, konvulzije, usporeni psihomotorni razvoj, cerebrovaskularni poremećaji, demijalinizacioni poremećaji, neuromišićne bolesti…

S obzirom da nervni sistem kontroliše čitavo ljudsko telo, uključujući kretanje i vid, dečijem neurologu trebate da se obratite ako ste primetili i fizičke promene kod mališena koje ne možete objasniti. Iznenadno grčenje ruku, nogu ili lica, bolovi u stomaku sa iznenadnim povraćanjem, česte glavobolje ili vrtoglavice, problemi sa vidom, gubitak osećaja u ekstrimitetima, slabost pri hodu, samo su neki od simptoma koji mogu da ukažu da nervni sistem vašeg deteta ne funkcioniše pravilno.

Neurološki pregled

Prvi korak jeste uzimanje anamneze, koju čini razgovor sa pacijentom o tegobama i uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju, ako ona postoji.

Nakon toga vrši se osnovna procena psihičkih funkcija i stanja svesti, kao i fizikalni pregled kranijalnih (moždanih) nerava, funkcije, tonusa i snage mišića, ispitivanja mišićnih refleksa, hoda i koordinacije pokreta.

Na osnovu ovog pregleda dečiji neurolog Niš postavlja dijagnozu i daje savet za lečenje i detaljnije analize.

Dečiji neurolog Niš

Psihijatrijska ordinacija Niš, MM u svom timu ima eminentnog stručnjaka za neuroške probleme najmlađih pacijenata. Dr Gordana Jovanović je dečiji neurolog sa višedecenijskim kliničkim iskustvom, kao i konstantnim usavršavanjem kroz brojne naučne radove koji su doveli do zvanja neuropsihijatar primarijus. Uz izuzetnu stručnost dr Jovanović neguje brižan odnos pun strpljenja, pa su ne samo mališani, već i njihovi roditelji, oslobođeni nervoze zbog pregleda.

Sve konsultacije sa timom Psiho centra MM možete obaviti i putem vibera ili skype-a.

 

Podelite sa prijateljima
Tel: +381 69 12 98 136; +381 18 276 943
Zakažite pregled