Logo

Mi smo tim specijalističke ordinacije iz oblasti neuropsihijatrije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa osobama sa psihološkim i neurološkim problemima.

+ 381 (0)69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com
Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Скорашњи чланци

Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Subota 8-15h

+381 69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com

Patrisa Lumumbe 26

18000 Niš

Zapratite nas

Elektrin kompleks

Elektrin kompleks

Elektrin kompleks

Elektrin kompleks je termin koji se koristi za opisivanje određenog ponašanja u detinjstvu.

Tokom odrastanja deca prolaze kroz različite faze razvoja, a u njihovoj osnovi leži porodica iz koje uče navike, stavove i međusobne odnose. Upravo su roditelji ti koji nas upoznaju sa svetom i pravim vrednostima. Kopirajući njihovo ponašanja otkrivamo svoj pravi identitet.

Iako su mnoge faze kod deteta sasvim normalni tok odrastanja koji psihologija jasno može da objasni, problem nastaje kada se javi netipično ponašanje koje se ne može predvideti. Jedno od njih jeste Elektrin kompleks.

Šta je Elektrin kompleks?

Elektrin kompleks predstavlja ponašanje kojim se objašnjava podsvesna seksualna privlačnost devojčica prema ocu. Odnosno, nastojanje da kod oca zauzme mesto majke zbog čega prema njoj pokazuju ljubomoru, pa i bes.

Pojam je u psihologiju uveo Karl Gustav Jung kao pandan Edipovom kompleksu. Naime, polazeći od Frojdovog učenja, koji je 1913. godine u Godišnjaku za psihoanalitička i psihopatološka istraživanja, objasnio “takmičenje” dečaka sa očevima za majčinu ljubav, Jung je razvio Elektrin kompleks. Svoju teoriju prvi put je opisao u delu “Teorija psihoanalize”, dodelivši joj ime po starogrčkom mitološkom liku Elektri.

U Euripidovoj tragediji Elektra je bila kćer zapovednika Agamemnona. Želeći da osveti oca, zajedno sa bratom, ubila je svoju majku Klitemnestru i očuha Egista koji su bili krivi za Agamemnonovu smrt.

Kako se prepoznaje Elektrin kompleks?

Elektrin kompleks se obično javlja između 3. i 7. godine života. Pre tog perioda devojčica je vezana za majku. Zbog čega u svakom trenutku traži njenu pažnju, pa čak pokazuje ljubomoru kada majka priča sa drugim ljudima.

Od 4. godine deca počinju da shvataju razlike među polovima što kod nekih devojčica može da dovede do razvoja “specifične povezanosti sa ocem”, kako je Jung objasnio. Rezultat toga jeste povećana potreba za očevom ljubavlju, njegovom pažnjom, igrom sa njim i bilo kakvim međusobnim kontaktom koji isključuje prisustvo majke.

Elektrin kompleks

Svoju poveznost sa ocem devojčice pokazuju brižnim, toplim ponašanjem, dok prema majci ispoljavaju ljutnju, a neretko i agresivnost. Razlog tome leži u činjenici da je doživljavaju kao konkurenciju, te se sa njom moraju boriti za očevu ljubav. Vremenom, gubi se veza između majke i ćerke tako da odnosi postaju hladni.

Da li Elektrin kompleks ostavlja posledice u odraslom dobu?

Elektrin kompleks je veoma komplikovan. Za razliku od Edipovog, ovde se pažnja preusmerava sa jednog roditelja na drugog, da bi se lečenjem uspostavila ravnoteža.

Najčešće se problem otklanja identifikacijom sa majkom. Devojčica shvata da joj ona nije neprijtelj, niti joj je oduzela ikakvu moć, te počinje da poprima njene karakteristike ponašanja.

Elektrin kompleks

Međutim, u pojedinim slučajevima dete ostaje previše vezano za oca, što se negativno odražava na njegov psihički razvoj. Ovakve osobe u zrelom dobu imaju problem da uspostave bliskost sa partnerom, a neke su sklone i promiskuitetnom ponašanju. Takođe, postoji problem sa autoritetom na poslu, te je moguće da budu veoma dominantni ili potčinjeni radnici.

Ukoliko ste kod svoje devojčice primetili znake Elektrinog kompleksa može vam pomoći psihijatrijska ordinacija Niš, MM. Naš tim čine iskusni psihijatari, psiholozi i pedagozi sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom i adolescentima.

Za sve savete možete nas kontaktirati i putem Skype-a i Vibera.

Podelite sa prijateljima
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Tel: +381 69 12 98 136; +381 18 276 943