Logo

Mi smo tim specijalističke ordinacije iz oblasti neuropsihijatrije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa osobama sa psihološkim i neurološkim problemima.

+ 381 (0)69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com
Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Скорашњи чланци

Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Subota 8-15h

+381 69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com

Patrisa Lumumbe 26

18000 Niš

Zapratite nas

Zakažite pregled

Psiho Centar MM  >  Opšte   >  Kako sačuvati mentalno zdravlje tokom pandemije?
Pandemija - Psihocentar MM

Kako sačuvati mentalno zdravlje tokom pandemije?

Osim što je ugrozio zdravlje i živote ljudi, koronavirus uzrok je i povećanja broja psihičkih tegoba kod građana širom sveta pa tako i u Srbiji, kaže psihijatar Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica” i “Psiho Centar MM” dr Dragan Milošević.

Strah od bolesti, smrti ali i gubitka posla prema studijama koje su objavljene na svetskom nivou, uzroci su povišene pojave anksioznosti, opsesivno kompulzivnih poremećaja, ali i klaustrofobije izazvane zaključavanjem građana, ističe dr Milošević.

Porast anksioznosti, depresije, opsesivno kompulzivnih poremaća pa i klaustrofobije od početka pandemije kreće se između 6 i 20 odsto, pokazuju studije koje su rađene na svetskom nivou. Još nema podataka kako je pandemija uticala na građane Srbije ali se svakako i mi nalazimo u studiji, kaže psihijatar dr Dragan Milošević. Ističe i da svaki peti pacijent koji je preležao koronavirus oseća tegobe anksioznosti. Prema njegovom mišljenju kod nas ali i svuda gde je uvođen policijski čas a samim tim i zaključavanje primetno je povećanje i  klaustrofobičnih stanja.

“Moje lično mišljenje je da se pacijenti najčešće obraćaju lekarima zbog napada panike, depresije, i anksioznosti, dok stariji od 65. godina češće zbog klaustrofobije. Osim toga raste procenat od reakcija na stres, akumuliran strahom od gubitka posla, a ima i onih sa postraumatskim stresovima i tu je najčešće reč o porodicama preminulih”, kaže dr Milošević.

Nikako lekovi na “svoju ruku”

Ipak dr Milošević smatra da je procenat onih koji traže pomoć lekara mnogo manji u odnosu na one koji takođe imaju neke od navedenih simptoma ali često posežu za lekovima “na svoju ruku”. To, kako kaže, nikako ne bi smeli da rade jer na taj način samo mogu da pogoršaju zdravlje.

Kao preporuku za očuvanje mentalnog ali i fizičkog zdravlja Milošević navodi da se treba, pridržavati svih propisanih mera, poput nošenja maski, držanja fizičke distance  i vakcinaciju. Fizičke aktivnosti, šetnja, vežbanje, uz poštovanje mera, su takođe veoma poželjni.

Kada je reč o “bombardovanju” medija pandemijom, dodaje i da njih treba pratiti dozirano, odnosno samo onoliko koliko je potrebno da “budemo u toku”. Ističe i da treba izbegavati brojne teorije zavere koje se često mogu čuti na pojedinim medijima posebno kada je reč o “antivakserima”, već da treba slušati isključivo preporuke struke.

Nema komentara

Žao nam je, obrazac za komentarisanje je trenutno zatvoren.

Tel: +381 69 12 98 136; +381 18 276 943