Logo

Mi smo tim specijalističke ordinacije iz oblasti neuropsihijatrije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa osobama sa psihološkim i neurološkim problemima.

+ 381 (0)69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com
Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Скорашњи чланци

Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Subota 8-15h

+381 69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com

Patrisa Lumumbe 26

18000 Niš

Zapratite nas

Zakažite pregled

Poremećaj pažnje kod dece

Poremećaj pažnje kod dece

Poremećaj pažnje kod dece

Poremećaj pažnje kod dece, tj. ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) je jedan od najčešćih problema u detinjstvu. Razlike u mozgu su ono što decu sa ovim poremećajem izdvaja od vršnjaka. Pri čemu se ne misli na nivo inteligencije, već je delovima mozga koji regulišu ponašanje i tzv. “radnu memoriju” potrebno više vremena da se razviju.

Iako se poslednjih godina sve više pominje u medijima, pa i u svakodnevnim razgovorima, poremećaj pažnje kod dece nije novijeg datuma. Prvi put se javlja 1798. godine u knjizi škotskog lekara Alexandera Crichtona „Upit o prirodi i poreklu duševnog poremećaja“. Tačan opis dao je George Still 1902. godine navevši da je reč o „minimalnom oštećenju mozga“.

Veću pažnju poremećaj je dobio u drugoj polovini 20. veka, kada je zvanično uvršten u klasifikaciju mentalnih poremećaja kao “minimalna moždana disfunkcija“. Šesnaest godina kasnije naveden je pod imenom „hiperkinetička reakcija detinjstva“, da bi tek u klasifikaciji iz 1980. godine dobio naziv koji danas nosi.

Poremećaj pažnje kod dece

Procenjuje se da ADHD pogađa 7 do 10 odsto dece uzrasta od 5 do 18 godina. Nažalost, ulazak u odraslo doba ponekad ne znači da će nestati, već uz izmenjene simptome može da prati čoveka i kroz zrele godine.

Imajući ovo u vidu psihijatrijska ordinacija Niš, psiho centar MM vam otkriva kako da prepoznate poremećaj pažnje kod dece.

Šta izaziva ADHD?

Poremećaj pažnje kod dece je veoma kompleksan i nedovoljno ispitan, ali se zna da postoji veza sa genetikom. Naime, u 70 odsto slučajeva je uzrok nasledne prirode. Najnovije studije su pokazale da postoji 5 puta veći rizik od oboljevanja ukoliko je već registrovan u porodici.

Spoljašnji faktori, takođe, mogu da podstaknu razvoj ADHD. Tu pre sve spadaju problemi u toku trudnoće i na porođaju, kao što su konzumiranje toksičnih supstanci, prevremeno rođenje, nedostatak kiseonika ili mala težina na rođenju.

Važnu ulogu imaju i psihički faktori, tj. porodica i socijalno okruženje.

Postoje 3 vrste poremećaja pažnje kod dece

Poremećaj smanjene pažnje karakteriše nedostatak koncentracije, poteškoće sa praćenjem razgovora i obavljanjem zadataka, pa i izbegavanje obaveza. Ova deca često gube stvari i deluju odsutno i zamišljeno, čak i kada im se neko direktno obraća. Zbog toga ih mnogi smatraju lenjim, a nije redak slučaj da misle i da su glupa. Što je velika greška, jer je utvrđeno da se odlikuju natprosečnom inteligencijom.

Za razliku od njih, hiperaktivna deca su stalno u pokretu. Tačnije, ne mogu mirno da sede, a neretko se penju i trče po opasnim mestima. Takođe, previše pričaju, prekidaju sagovornika, upadaju u tuđe razgovore, ali i izbegavaju odgovoranje na pitanje. Veoma su impulsivna i nametljiva, posebno igri, te teško sklapaju prijateljstva.

Poremećaj pažnje kod dece

Treću vrstu predstavlja kombinovani tip. On je, ujedno, i najrasprostranjeniji, a obuhvata nedostatak pažnje, hiperaktivnost i impulsivnost.

Kako se leči poremećaj pažnje?

Poremećaji pažnje se leče kombinacijom lekova i psihoterapijskog pristupa. Osnovu čini kognitivno bihejvioralna terapija koja ima za cilj da kontroliše nemir i agresivnost, kao i da pomogne detetu da reguliše svoje socijalno ponašanje i razvije samopouzdanje, a smanji negativne misli.

Psihoterapija obavezno obuhvata i edukaciju roditelja. U saradnji sa psihologom i psihijatrom roditelji prave dnevnu rutinu za svoje najmlađe kako bi stalno usmeravali njihovu pažnju i zainteresovali ih za određene aktivnosti.

Poremećaj pažnje kod dece

Ukoliko ste primetili da vaše dete ima poremećaj pažnje, kontaktirajte psiho centar MM. Naš tim obuhvata iskusne dečije psihologe, defektologe i psihijatre, kao i porodične psihoterapeute koji će pomoći vašem mališanu. Konsultacije možete obaviti i online, putem skype-a i vibera.

 

 

 

Nema komentara

Žao nam je, obrazac za komentarisanje je trenutno zatvoren.

Tel: +381 69 12 98 136; +381 18 276 943