Logo

Mi smo tim specijalističke ordinacije iz oblasti neuropsihijatrije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa osobama sa psihološkim i neurološkim problemima.

+ 381 (0)69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com
Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Скорашњи чланци

Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Subota 8-15h

+381 69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com

Patrisa Lumumbe 26

18000 Niš

Zapratite nas

Zakažite pregled

Temper tantrum

Temper tantrum

Temper tantrum

Temper tantrum predstavlja najčešći oblik problematičnog ponašanja kod male dece. U pitanju je izliv besa kao emocionalne i fizičke reakcije deteta na frustraciju.

Obično se javlja između 2. i 5. godine života. U ovom uzrastu dete ne može tačno da kaže šta ga je uznemirilo, tako da ga preplavljuju razni osećaji koji vode u iracionalne postupke. Vremenom, kako dete raste učestalost i intenzitet ovakvih postupaka opada.

Temper tantrum je veliki problem i roditelja, jer često nastupa na javnim mestima gde mališan svojim neprimernim, čak razmaženim, ponašanjem privlači osuđujuće poglede nepoznatih osoba.

Da li je temper tantrum poremećaj?

Iako se temper tantrum tumači kao vrsta afektivnog poremećaja, on se smatra sasvim normalnim ponašanjem, pa čak i pokazateljem razvoja snage karaktera. Ipak, pojedini psiholozi ističu da je reč o dubljim vezama u čoveku.

Frojd je temper tantrum povezivao sa nesvesnom potrebom za kaznom koja je izazvana osećajem krivice zbog nemogućnosti ostvarenja željene akcije.

Hajnc Kohut je napade besa, koji su svojstveni za ovo ponašanje, tumačio kao vrstu narcisoidnog besa koji se javlja kada je osujećeno grandiozno ponašanje deteta. Bez obzira što postoji opravdani razlog zašto su dečije želje odbijene, one izazivaju bes jer pogađaju osećaj svemoći kod deteta.

Postoji i mišljenje da je temper tantrum povezan sa ljubomorom zbog rođenja brata ili sestre. Godinama je mališan bio centar sveta svojih roditelja, a sada njihovu pažnju mora da deli sa novim članom porodice.

Koji su uzroci temper tantruma?

Temper tantrum nije posledica lošeg vaspitanja, već na njegovu pojavu dolazi pod uticajem bioloških uzroka. Odnosno, postoji genetska predispozicija da se kod nekog deteta jave, a kod drugog ne. Takođe, karakterističan je i za psihijatrijske poremećaje, kao što su autizam i Aspergerov sindrom.

U većini slučajeva izlivi besa samo su razvojna faza, jer dete ne može drugačije da se izrazi zbog emocija koje su ga preplavile. Naime, mozak deteta nije dovoljno razvijen da razume, procesira i kanališe toliku količinu emocija tako da na njih reaguje nekontrolisanim ponašanjem.

Temper tantrum

Okidači za pojavu temper tantruma su događaji iz spoljašnje prirode. Najčešće se javlja kada je mališan gladan, umoran, ali i kada mu je dosadno. Zatim, može biti izazvan nemogućnošću da rečima izrazi svoje potrebe ili želje, kao i da nešto samostalno uradi, jer nije dovoljno spretan za to. Mada izlivi besa mogu da se pojave i kada oseti da gubi kontrolu nad situacijom ili usled određenih svakodnevnih ograničenja.

Kako se manifestuje temper tantrum?

Temper tantrum se opsije kao “emocionalna eksplozija”. Prepoznaje se po vrištanju, plakanju, udaranju o pod. Ove znake prate prkos, ljutnja, tvrdoglavost, pa čak i otpor kada roditelj pokuša da ih umiri.

Karakteristično je da napad besa ne prestaje kada je cilj postignut, već može da traje više sati ili da se ponavlja nekoliko puta u toku dana.

Temper tantrum

Nažalost, deca u naletu emocija ne shvataju šta im roditelji govore, te je često borba sa tantrumom teška. Zato je najbolje rešenje da potražite pomoć u Psiho centru MM.

Naš tim čine psiholozi, pedagozi, psihijatri i psihoterapeuti sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom i lečenju različitih poremećaja.

Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete sa detetom možemo organizovati i kućne posete, a za sva pitanja i savete stojimo vam na raspologanju i online savetovanjem, putem Skype-a i Vibera.

Nema komentara

Žao nam je, obrazac za komentarisanje je trenutno zatvoren.

Tel: +381 69 12 98 136; +381 18 276 943